Leserinnlegg

Hva slags spiller er du egentlig?

La oss erstatte intetsigende begreper som «hardcore» og «casual».

1: Side 1
2: Side 2

Denne leserkommentaren er skrevet av Christer van der Meeren (24), som mange sikkert kjenner best som «MiSP» på Diskusjon.no. Han studerer fysikk på Universitetet i Bergen, og skriver for tiden en masteroppgave i romfysikk. På fritiden spiller han ikke bare dataspill, men også bassgitar, piano og tuba. Van der Meeren er også en ivrig hobbyfotograf og glad i anime. Av spill liker han best de med stor frihetsfølelse, og nyter heller få spill grundig enn mange overfladisk.

Leserkommentarer fra eksterne samsvarer ikke nødvendigvis med Gamer.nos standpunkt i saken.


Christer «MiSP» van der Meeren er fast leser av Gamer.no. (Foto: Privat) Vis mer

Begrepene «hardcore» og «casual» har lenge blitt brukt til å klassifisere spillere. Betegnelsene mangler en klar definisjon, men brukt på spillmiljøet som helhet blir en av de mest nærliggende definisjonene denne: «Hardcore»-spillere er veldig interesserte i spill, bruker mye tid på hobbyen (for det er nettopp det det er for dem), og spiller derfor gjerne mer komplekse spill. «Casual»-spillere er motstykkene til førstnevnte: De bruker gjerne ikke mye tid på spillmediet, og foretrekker spill det er enklere å hoppe inn og ut av.

Et bedre alternativ

Dette holder slett ikke vann: Spillere som investerer store mengder tid og penger i å toppe toppscore-listene til alle nye kloner av Bejeweled og Tetris må med rette kunne kalles «hardcore»-spillere, og det er ingen grunn til at «casual»-spillere ikke skal kunne nyte en runde eller to med Civilization når de har tid til å spille en gang annenhver søndagskveld.

Definisjonene over forteller oss med andre ord ingenting om hvilke spill spilleren liker (begrepene inneholder mer enn spillpreferanser, men det er utenfor denne diskusjonens rammer). Det noen som har forsøkt å gjøre noe med dette, og har foreslått en annen inndeling av spillere som kan fortelle deg hvorfor du liker nettopp de spilltypene du gjør, og hvorfor du iblant føler du «burde» likt et spill bedre enn du gjorde.

Jeg har i det siste gått gjennom en bloggserie kalt A New Taxonomy of Gamers, hvor spillskribenten Mitch Krpata har forsøkt å lage en fornuftig måte å dele inn spillere på. Den har hjulpet meg å finne en klarere identitet som spiller, og selv om tankemåten hans ikke er feilfri, føler jeg den har noe for seg. Slik jeg oppfatter det, er målet med denne klassifikasjonen todelt: Det første momentet er at spillere skal få et mer bevisst forhold til sin identitet som spiller, og det andre momentet er at spillere skal kunne bli mer bevisst på hvorfor de liker noen typer spill og ikke andre.

Om det i det hele tatt er gunstig å grave seg ned i en skapt identitet er et helt annet – og veldig viktig – spørsmål, for dette kan undergrave nysgjerrighet til fordel for at man bare velge «sikre» spill.

«If we can't accurately define the two most common terms applied to video game players, then we'll have to look for better ones.»

Mitch Krpata

Jeg vil først gi en oppsummering av inndelingen, og deretter gi eksempler på hvordan mine opplevelser av ulike spill kan passe inn i dette.

En inndeling ut ifra innhold og verdi

Krpata fremmet to ulike inndelinger med hvert sitt mål. Den første inndelingen går på hva man vil ha (eller får) ut av spillet:

Les også
Slik blir BioShock Infinite på PC

Turister er mer opptatt av å oppleve de store og underholdende øyeblikkene enn å fullføre spillet 100 prosent. De sier seg ofte fornøyd med hovedhistorien (noen trenger ikke engang hele), og bryr seg ikke så mye om alt ekstra. Dette kan sammenlignes med en turist i Paris som gjerne vil se Eiffeltårnet og Louvre, og det neste reisemålet blir kanskje den kinesiske mur – ikke enda en tur til Paris for å finne skjult perle av et crêperie.

En turist kan også nyte høydepunkt han/hun lager selv, enten det er snakk om å hoppe mellom fly i Just Cause 2 eller å nyte cupseieren som endelig kom i Championship Manager.

Ferdighetsspillere ønsker mer å få en følelse av utfordring, mestring og/eller kompletering av spillene de spiller. Å fullføre hovedhistorien er ikke hovedpoenget med spillet – de vil bli eksperter. Denne kategorien er videre delt i to – «kompletister» (som Krpata kaller «completists») og perfeksjonister:

  • Kompletister ønsker ikke å gå glipp av noe. De vil gjerne fullføre spill 100 prosent: Finne alle hemmeligheter, låse opp alt utstyr, osv. Slikt krever gjerne tålmodighet og besluttsomhet fremfor ferdigheter. Belønningen er, som Krpata litt poetisk formulerer, å «ikke ha flere fjell igjen å bestige».
  • Perfeksjonistervil bli «best» til å spille, enten motivasjonen er toppscore-listen eller å lage en best mulig rollefigur i et rollespill (jfr. det engelske uttrykket «min-maxing»). De trives gjerne godt med dyp og kompleks spillmekanikk som tillater dem å faktisk bli gode og som utfordrer dem til å tenke strategisk.

Den andre inndelingen handler om at man kan oppfatte valuta for pengene på vidt ulike måter, ut ifra hva tiden din er verdt. Jeg skal ikke prøve å sette en timepris på verken din eller min egen fritid, men generelt kan det gi mening å skille på følgende måte:

Storspillere («wholesale players») har mye tid å bruke på spill, og det «koster» dem derfor lite å spille lange spill, som gir mer valuta for pengene. På motsatt side vil det i lengden bli dyrt å spille mange relativt korte spill til fullpris. På grunn av tidsfriheten har de gjerne heller ikke like store krav til «underholdning per time» som gruppen nedenfor – dødtid i spill, eller å bruke tid på å sette seg inn i komplekse spillsystemer, er fullt mulig og kanskje til og med foretrukket.

Final Fantasy XIII var beryktet for sin «20 timers introduksjon», og er definitivt ikke noe for spilleren med dårlig tid. Vis mer

«Premium»-spillere har lite tid å bruke på spill, og fritiden deres har en ganske stiv pris sammenlignet med storspillere. Tidkrevende aktiviteter skal derfor gi enormt mye tilbake, og de foretrekker gjerne spill som enten er korte, eller som i det minste kan inntas i mindre deler og likevel gi en fullverdig spillopplevelse. Disse spillerne kan på grunn av tidspress være ute av stand til å fullføre spill som krever lange økter for å være underholdende, og foretrekker gjerne spillopplevelser med mer «konsentrert underholdning», som subjektivt vil være mer verdt for dem.

Med andre ord: Rike og opptatte spillere ønsker mest moro per tid (for eksempel Portal), og betaler gjerne villig for det. Fattigere spillere med mer tid til hobbyen sin spiller gjerne lengre spill som gir mer tid per krone, uten å stille like store krav til konsentrasjonen av moro (for eksempel Final Fantasy). Det er imidlertid ingenting i veien for at premium-spillere skal kunne spille store spill dersom det er lett å gjøre det i små økter, og disse små øktene kan tilby en like fullgod opplevelse som lengre økter (for eksempel Just Cause 2).

Tid til å spille slik du vil?

Kombinasjonene rik/opptatt og fattig/mye fritid trenger slett ikke å være tilfelle. Ta for eksempel fattige og opptatte spillere; en fattig premium-spiller. Mange utenomfaglig aktive studenter vil kunne falle inn under denne paraplyen, og har nok kjent på konflikten dette fører med seg: De har verken tid eller penger til å holde hobbyen på det nivået de ønsker, uavhengig av om de er turist, kompletist eller perfeksjonist.

MMORPG-spill som World of Warcraft streker opp en klar linje mellom storspillere og «premium»-spillere. Vis mer

Isolert sett er det kanskje MMORPG-spill som World of Warcraft som streker opp den klareste linjen mellom storspillere og «premium»-spillere: storspilleren setter pris på å få underholdning til potensielt under en krone i timen, mens «premium»-spilleren lurer på hvordan noen i alle dager kan betale et abonnement for en slik tredemølle. Merk at dette ikke sier noe om den andre klassifikasjonen – spillerne av World of Warcraft kan være både turister, kompletister og perfeksjonister.

Inndelingen er ikke perfekt – særlig kan inndeling 2 virke noe anstrengt og lite meningsfylt. Likevel har denne delen noen gode poeng, spesielt med tanke på hvordan den samhandler med spillertypene fra den første inndelingen. En turist/«premium»-spiller har en fin harmoni: Begrenset tid gjør ikke så mye når man ikke føler trang til å sette seg inn i dype spillsystemer eller å finne alle hemmeligheter. Av samme grunn harmonerer storspiller/ferdighetsspiller godt – man har tid til å fordype seg slik man ønsker.

Det blir mer interessant om man innerst inne er ferdighetsspiller, mens livet ditt ellers gjør deg til en premium-spiller – og mange befinner seg nok her. Uten mye tid å bruke på spilling kan du ikke fordype deg i spillene slik ditt hjerte higer så inderlig etter. Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange som blir lenge i en slik situasjon vil føle at de går lei av spill, selv om problemet slett ikke ligger der: De får simpelthen ikke spilt spillene på den måten de ønsker.

For forfatterens egne eksempler, se bloggseriens del 4, som ser på hvordan Guitar Hero deler mellom ferdighetsspillere og turister; del 6, som ser på hvordan Metroid Prime 3: Corruption både appellerer til og frastøter seg turister, kompletister og perfeksjonister; og del 9, som går i dybden på storspillere vs. «premium»-spillere ved å se på de ulike produktene i The Orange Box.

«Det er viktig å huske at man ikke enten befinner seg helt i den ene boksen eller helt i den andre.»

Min historie

Det er viktig å huske at man ikke enten befinner seg helt i den ene boksen eller helt i den andre. De aller, aller fleste vil nok høre litt hjemme i én kategori og litt mer hjemme i en annen. Eksempler er alltid en God Ting™, så la meg først forklare raskt min spillestil:

Jeg er i hovedsak en kompletist – jeg liker å spille spillene så grundig som (fornuftig) mulig: finne alle hemmeligheter, låse opp alle oppgraderinger, og så videre. Dette kommer neppe om noen overraskelse for dem som leste min forrige leserkommentar her på Gamer.no.

Jeg er sekundært en turist – jeg er glad i historiedrevne, tungt skriptede og generelt lite utfordrende spill som Half-Life 2, og jeg skal ikke si at jeg ikke nyter historiehøydepunkt generelt. Og Dear Esther – et spill som må kunne kalles et 100 prosent turistspill (med mindre man tar med tolkningen som et ferdighetsperspektiv, som er en annen interessant diskusjon) – synes jeg var en gjennomgående flott opplevelse.

Perfeksjonist-aspektet er det minst dominerende hos meg, og gjør seg kun gjeldende når det kommer til å sette meg inn i taktiske spillsystemer (fra figurutvikling til rasjonering av ammunisjon) og bli gode på dem – så lenge jeg opplever at jeg mestrer dem og i det hele tatt kommer noen vei.

På den andre klassifiseringen heller jeg nok mest mot storspiller. Jeg trives godt med å legge ned mange, mange timer i gode spill, enten jeg runder 100 timer på én karakter i Skyrim eller spiller gjennom Mass Effect 2 for fjerde gang. (Og du kan tro jeg føler trangen til å fullføre det 100 prosent hver gang!)

1: Side 1
2: Side 2
Ledige stillinger
Selger (30-70%)
Søknadsfrist:
Løpende
Produktingeniør
Søknadsfrist:
Løpende
Reisende salgskonsulent
Søknadsfrist:
Løpende
Tekniker på Livredningsutstyr
Søknadsfrist:
Løpende
Systems Consultant – Virtualization
Søknadsfrist:
Løpende
Head of Workshop
Søknadsfrist:
Løpende
Servicerådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Produksjonsmedarbeider / Tekniker
Søknadsfrist:
Løpende
Erfarne utviklere
Søknadsfrist:
Løpende
Lead Mainframe Specialist – zHardware Systems (HMC/HCD)
Søknadsfrist:
Løpende
DevOps Engineer
Søknadsfrist:
Løpende
Funksjonsassistent
Søknadsfrist:
Løpende
Automasjon commission Engineers / Teknikere
Søknadsfrist:
Løpende
Bruktbilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Selger i Face2face Creatives
Søknadsfrist:
Løpende
Salgskonsulent
Søknadsfrist:
Løpende
Restaurantmedarbeidere
Søknadsfrist:
Løpende
Nybilselger
Søknadsfrist:
Løpende
BPA assistent
Søknadsfrist:
Løpende
Erfarne Data Engineers
Søknadsfrist:
Løpende
Selger (22%)
Søknadsfrist:
Løpende
Bilmekaniker
Søknadsfrist:
Løpende
Dataspelrådgivar (vikariat)
Søknadsfrist:
10.04.2025
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Prosjektleder
Søknadsfrist:
Løpende
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
BPA assistent
Søknadsfrist:
Løpende
Data Platform Developer
Søknadsfrist:
Løpende
Bilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Selger (30-70%)
Søknadsfrist:
Løpende
Produktingeniør
Søknadsfrist:
Løpende
Reisende salgskonsulent
Søknadsfrist:
Løpende
Tekniker på Livredningsutstyr
Søknadsfrist:
Løpende
Systems Consultant – Virtualization
Søknadsfrist:
Løpende
Head of Workshop
Søknadsfrist:
Løpende
Servicerådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Produksjonsmedarbeider / Tekniker
Søknadsfrist:
Løpende

Kommentarer (51)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
Dellers
13 år siden

Føler at jeg havner litt i forskjellige båser. Er nok som regel turist og kompletist, og kommer meg gjennom de fleste spill 100%. Det krever selvsagt at kravene ikke er helt hinsides, slik at det ikke blir dønn kjedelig. Dersom et spill er virkelig bra kan jeg spille det nærmest uendelig antall ganger med tida (Mafia, Splinter Cell-serien før Conviction o.l.), eller bare bruke mye tid hvis det er stort.

 

Så var det dette med perfeksjonist. I de fleste spill prøver jeg bare å ha det gøy og bryr meg ikke nevneverdig om jeg gjør det spesielt godt innenfor de vanlige rammene. Det finnes dog unntak. Spiller jeg Call Of Duty på nett er det med ett mål for øyet - å være den beste spilleren, og helst ha både flest kills, færrest deaths og lengst killstreak. Så har man også spill som Trackmania, som jeg ikke tør tenke på hvor mange timer jeg har spilt. Originalen/Sunrise/United spilte jeg jo jevnt og trutt helt fra det kom til ca. 2009, og det krever jo faktisk en del perfeksjonisme for å i det hele tatt fullføre banene. Husker jeg stressa skikkelig for å komme inn blant de 100 med flest poeng i United (som hadde felles poengsystem med gratisspillet Nations - det var altså mange konkurrenter), men klarte det gjennom å slå andre spillere på servere som kun var oppe 4 timer hver uke. Trackmania 2 som kom i høst spilte jeg en måneds tid da det kom og plukka det opp igjen i april. Jeg er selvsagt perfeksjonistisk når jeg spiller dette, da målet alltid er å komme så høyt opp over beste tider på serveren som overhodet mulig. Å slå seg selv med 5 hundredeler kan være forskjellen på en god eller dårlig runde, og 1/20 sekund er jo ikke akkurat mye om man ikke er perfeksjonist. Det er også så basert på den perfekte runden at man av og til kan klare å kjøre inn til eksakt samme tid (ned til tusendeler) to ganger på rad på en 30 sekunders bane. Forskjellen mellom å vinne og være nummer to er ofte bare et par tusendeler eller hundredeler, og om man er turist kommer man seg neppe opp på et godt nivå.

Greddi
13 år siden

Vel, del folk i tre. Non-gamer, casual-gamer og hardcore-gamer.

 

Spill som man kan lett spille på andre måter enn gjennom en datamaskin (feks Wii-sports) -> non-gamer

Spill som man ikke kan trene seg god (dvs du kan ikke bli bedre enn en Ola Nordmann) -> casual

Spill som man kan trene seg til å bli god -> hardcore

 

 

Half-life 2 er casual-spill

Mario kart er hardcore-spill (satt på spissen)

 

 

Det finnes ingen benchmark på casual-spill som gjør at hardcore-spillere kan skille seg ut. Dette er spill som Skyrim, Zelda, og Mario-plattformspillene. Du er ikke god om du finner alle hjerter eller stjerner i spillet. eller utforske alle grotter. Investere du tid nok, så vil du uansett finne det. Hvis du ikke finner alt i disse spillene, så betyr bare at at du ikke gidder.

 

hardcore-spill har benchmark som gir deg et tall som sier at du er bedre enn Ola Nordmann. Casual-spillere vil aldri nå opp til hardcore-spillere, med mindre de legger like mye tid til trening av det aktuelle spillet. Og når man først har gjort det slik at man er like god... da har man havnet på den andre kategorien.

 

Artikkelforfatteren vil jeg betegne som en casual-gamer.

Puzzlefuzz2011
13 år siden

Jeg er nok en semi-hardcore turist av typen fulltids globetrotter.

 

Jeg spiller omtrent 2-300 forskjellige spill i året, noen år flere. Har brukt 1500-2000 timer årlig på spill de siste 20 årene. Jeg har spilt WOW i omtrent 8500 timer over 7 år. Trives med nesten alle genre bortsett fra plattformspill. Nå skal jeg straks kjøre fulltids practice og kvalifisering til helgens løp i F1 2011, og jeg kjører karriere på pro vanskelighetsgrad.

 

Kompletist er jeg nok i veldig liten grad. Spillene skal være av ekstremt god kvalitet for at jeg fullfører dem. Det siste jeg fullførte var "Mass Effect" for to måneder siden, og jeg tviler på at jeg har fullført stort mer en 100-200 spill på de 20 årene jeg har spilt aktivt.

 

Med bakgrunn i disse opplysnigene, så vil nok mange hevde at jeg er åpenbart hardcore, men det er jeg ikke enig i, siden jeg spiller alt for mye forskjellig til å bli skikkelig god på noe som helst. Jeg bare nyter hobbyen min i dype lange drag. Jeg har ofte fått reaksjoner på hvor mye jeg spiller, også her på forumet, men tro det eller ei, jeg har masse tid til mye annet, som jobb, venner, uteliv, kino, konserter, reising, og hva det måtte være, jeg har bare skrekkelig lite tid til å stirre i veggen. :-D

g.i.r.l.
13 år siden

@Greddi: Men da tar du utgangspunkt i at spill kun handler om ferdigheter, og å sanke poeng. For mange handler ikke spill om jaget etter å bli god, men like mye om opplevelsen som spill kan gi på et følelsesmessig plan. Ikke da nødvendigvis dype menneskelige følelser som kjærlighet (dem er det tross alt ikke mye av i spill), men også helt enkle ting som gleden med å kjøre en sportsbil i GT, gleden i å få gå rundt i fantasifulle, vakre, skumle omgivelser. Gleden over å gå på spennende eventyr osv. osv.

 

For denne gruppen gamerne, som jeg selv er en del av, handler spill om så mye annet det tradisjonelle spillbegrepet som vi finner i tradisjonelle spill som Sjakk og Ludo, der konkurransen er det essensielle. Spill handler om opplevelser, og det er nettopp dette aspektet som skiller dataspill ut fra de tradisjonelle spillene.

 

Det er ingenting casual over å ikke ville jage etter poeng, og det går fint an å være en seriøs spiller uten ha en toppscore i et eneste spill. Jeg har selv knapt nok rørt et multiplayer spill, og skyr unna de fleste spill som baserer seg på sanking av poeng, likevel vil jeg da så absolutt karakterisere meg som noe mer enn en casual spiller.

g6wkFV6yfl_
13 år siden

Føler premissene for denne artikkelen faller igjennom. Det starter med «La oss erstatte utdaterte begreper som «hardcore» og «casual»». Og så kommer en definisjon, som er helt grei spør du meg. I hvert fall det med kompleksitet.

 

Så skriver du: «Dette holder slett ikke vann: Spillere som investerer store mengder tid og penger i å toppe toppscore-listene til alle nye kloner av Bejeweled og Tetris må med rette kunne kalles «hardcore»-spillere, og det er ingen grunn til at «casual»-spillere ikke skal kunne nyte en runde eller to med Civilization når de har tid til å spille en gang annenhver søndagskveld.»

 

..og det var det. Hvorfor er «hardcore» og «casual» utdaterte begreper igjen?

Siste fra forsiden