Intervju

– Lagarbeidet skal gjøre Far Cry 3 unikt

Vi har møtt prosjektets kreative leder for å snakke om flerspiller.

1: Side 1
2: Side 2

MALMÖ (Gamer.no): I slutten av mars tok jeg turen til Ubisoft Massive for å se på flerspillerdelen til det kommende storspillet Far Cry 3. Spillet vender på mange måter tilbake til røttene ved å droppe Afrika-settingen til fordel for et vakkert øyparadis, mye likt det vi besøkte i det seriens aller første installasjon. Alt er dog ikke som det skal i paradiset, og pirater og rebeller utkjemper brutale kamper seg imellom for å kontrollere øya. Det er disse kampene man kastes inn i i spillets flerspillerdel, som føles som et friskt pust i forhold til andre skytespill.

Ved å kombinere grunnleggende elementer fra forgjengeren, så vel som andre sjangerfrender, med et helt nytt fokus på lag- og samarbeid ønsker det ambisiøse utviklerstudioet å gjøre noe annerledes. Etter mye testing av selve spillet fikk jeg endelig komme på tomannshånd med prosjektets kreative leder, Magnus «Soundboy» Jansén.

Lagarbeid på et nytt nivå

– Hva var hovedideen deres da dere fikk i oppdrag å lage flerspillerdelen til Far Cry 3? Ville dere lage noe splitter nytt eller bygge på ideer og konsepter fra Far Cry 2?

– Vi spiller jo en del skytespill, og siden de største utgivelsene i sjangeren gjør det de gjør ekstremt bra er det ikke lett å skulle lage noe som er bedre. Vi kjente likevel at lagarbeidet i disse spillene manglet noe. Følelsen av å spille som en gruppe og hjelpe hverandre uteble, og veldig tidlig i utviklingen forstod vi at det var der vi ville prøve å gjøre en forskjell. Vi lot oss inspirere av arbeid vi har gjort tidligere; blant annet var World in Conflict et spill som hadde sterkt fokus på samarbeid. I tillegg så vi på hva Far Cry 2 gjorde riktig – vi la spesielt merke til hvordan alle klasser kunne gjenopplive hverandre. Dette konseptet syntes vi var utrolig bra, og vi ville bygge videre på ideen.

– Vi forsøkte å finne en balansert løsning slik at samarbeid var veldig viktig, samtidig som det ikke føltes som en straff dersom man kastet seg inn i flerspillerkampene. Det finnes visse lagspill som krever at hver klasse har sine egne egenskaper. Dette kan bli helt feil på nettet når de ulike klassene ikke samarbeider. Spesielt sammen med fremmede blir det ofte fryktelig dårlig. Vi ville lage noe som aldri er dårlig, men alltid har potensiale til å bli bedre.

– For å få til dette jobbet vi mye med «lagspill»-økonomien, hvor man får en spesiell type belønning for å gjøre handlinger som støtter laget. I tillegg lagde vi nye egenskaper som for eksempel «Battle Cry», eller kamprop, som man kan bruke for å styrke medspilleres ferdigheter en liten stund. Slik skal vi forsøke å lokke spillerne til å samarbeide. Selv om de først gjør det for egen vinning, vil de siden se at det lønner seg for laget og at spillet blir bedre for alle på denne måten.

Nesten litt melankolsk innrømmer han:

– Jeg har merket at jeg virkelig savner disse elementene når jeg spiller andre skytespill nå. Når jeg ser en venn i en korridor savner jeg kampropet, muligheten til å løfte hatten min og si: «Hei, la oss samarbeide». Vi er veldig fornøyd med dette elementet i Far Cry 3.

Realisme, så lenge det er underholdende

– Hvor lenge er det siden dere fikk tildelt oppdraget med å utvikle flerspillerdelen, og hvor langt i prosessen har dere kommet nå?

– Vi begynte for litt over to år siden, da Montreal-studioet kom til oss og sa at de behøvde noen som kunne skape flerspillerdelen. Vi hadde rett bakgrunn med både nettkode og flerspiller, så det var veldig naturlig for oss å hoppe på prosjektet. I tillegg liker de fleste på teamet førstepersons skytespill en hel del, så man kan nesten si at det var en «match made in heaven». Slippdatoen er jo ikke før i september, så vi har fremdeles noen måneder igjen med polering og fiksing av det aller siste. Det gjenstår mye jobb, men vi er definitivt i rute.

Les også
Anmeldelse:

– Noe mange spillere lurer på er hvilken plattform som har fått størst fokus under utviklingen. Vil Far Cry 3 hovedsakelig være et PC- eller et konsollspill?

– Spillet kommer jo ut på både Playstation 3, Xbox 360 og PC, og vi har mennesker som jobber på alle tre plattformer, helt parallelt. Det er faktisk ingen av de som har større fokus enn de andre og vi jobber kjempehardt på alle tre systemer. Vi vet av erfaring at det er lite som er verre enn å oppdage at et spill er dårlig «portet» til den plattformen man selv har. Derfor har vi valgt å utvikle det på alle systemene parallelt, istedenfor til et system først og deretter føre det over til et annet. Vi har folk som er utrolig flinke til å klemme ut maks av alle de ulike plattformene slik at hver eneste versjon av Far Cry 3 ser helt fantastisk ut, og slik blir spillet penest på sin plattform.

Et skille har etablert seg i skytespillsjangeren de siste årene, og spesielt mellom mer realistiske opplevelser, som for eksempel Battlefield prøver å gjengi, og de mer arkadefokuserte titlene, som for eksempel Call of Duty. Under min forsmak på flerspillerdelen tidligere den dagen fikk jeg inntrykk av at opplevelsen lente seg mer mot sistnevnte, men jeg spør likevel Jansén:

– Far Cry 3 er i høyeste grad et realistisk, møkkete og naturtro spill. Jeg synes spillet har fantastisk grafikk, og det er viktig at det er mer fargerikt enn andre spill i sjangeren. Førstepersons skytespill er jo en av de sjangrene som er nærmest virtuell realisme, i den forstand at man ser verdenen direkte gjennom en persons øyne. Dette betyr at jo bedre grafikk, desto bedre er «simuleringen», og det faktum at Far Cry 3 er pent øker innlevelsen i spillet betraktelig. Selvfølgelig vil alltid spillbarheten komme først, underholdningselementet er utvilsomt viktig for oss.

– Ja, personlig følte jeg at Far Cry 2 til tider var litt for realistisk.

– Pendelen slo kanskje litt for langt den veien i Far Cry 2, ja, men vi har lært og man tar nye valg hele tiden. Vi spiller og spiller, tester og tester, og om elementer ikke er morsomme eller givende, får de ikke være med i spille. Så enkelt er det.

– Galskapen har inspirert oss

– På hvilken måte vil du si at enspillerdelen er knyttet til flerspillerdelen?

– Vi eksisterer ikke i et vakuum. Den vakre, men samtidig farlige paradisøya som er Far Cry 3s verden påvirker oss veldig mye, og vi henter enorm inspirasjon fra enspillerdelen. De ulike grupperingene som slåss mot hverandre i flerspillerdelen vil du også møte i historiemodusen, og det er nøyaktig de samme menneskene.

– Også galskapen har inspirert oss. Blant en av belønningene for å spare opp lagspillpoeng er den såkalte forvirringsgassen. Den fører til at motstanderne ser verdenen gjennom et filter hvor både venner og fiender transformeres til gyselige monstre. Dette er som hentet rett fra de hallusinasjonene man vil oppdage i enspillerdelen, så det er i høyeste grad en opplevelse som henger sammen. Ikke bare i den grad at vi har de samme våpnene, den samme grafikken og de samme byggesteinene, men også gjennom de flespillerelementene vi har skapt.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden