Valve tjener store penger på digital distribusjon til PC, og nå kan det virke som de vil ha Steam-systemet sitt inn i stua. I løpet av helga dukket det nemlig opp rykter om at selskapet jobber med sin egen konsoll, som kanskje vil hete Steam Box.
Ifølge kilder som nettstedet The Verge har snakket med, vil konsollen være basert på en PC og kan kjøre standard PC-spill. Den vil også tillate bruk av rivaliserende nettbutikker, som EA-tjenesten Origin. Den skal kunne bygges av flere ulike aktører, men være basert på fastsatte spesifikasjoner.
Ryktene vil ha det til at Alienware X51 skal være designet for en tidlig versjon av spesifikasjonene. De vil visstnok inkludere en Core i7 prosessor, 8 GB minne, og et skjermkort fra Nvidia. Konsollen vil visstnok selges med en egen kontroller, men den vil også ha en rekke USB-porter.
I motsetning til dagens konsoller skal dette være en åpen plattform som hvem som helst kan lage spill til uten å betale avgifter til plattformholderne.
Ifølge The Verge vil Valve vise konsollen på GDC denne uken, eller E3 litt senere i år.
Ikke så usannsynlig som vi tror?
Rapporten høres i utgangspunktet veldig overraskende ut, men det er faktisk flere indikasjoner på at den kan være sann. Valve sendte for eksempel inn en patentsøknad på en egen spillkontroller i fjor, og det interessante med denne kontrolleren er at den er basert på deler som kan skiftes ut. Dermed kan den skreddersys ulike typer spill med ulike krav til kontrollsystemet – slik vi har mye av på PC.
Andre hint har kommet fra Valves Sean Coomer, som til og med har postet et bilde av en knøttliten PC på twitter-kontoen sin.
For omtrent ett år siden kunngjorde Valve at Steam vill få en «big picture»-modus for bruk på fjernsynsapparater. Denne har fortsatt ikke dukket opp, men vil utvilsomt være en viktig del av en eventuell Steamboks.
Valve-sjefen Gabe Newell har også sagt en del ting som kan tolkes i retning av at selskapet har egen maskinvare på gang. I februar snakket han for eksempel med Penny Arcade. I dette intervjuet snakket han blant annet om «wearable computers», og på spørsmål om Valve noensinne ville selge egen maskinvare sa han følgende:
– Hvis vi må selge egen maskinvare vil vi gjøre det. Vi har ikke noen grunn til å tro at vi er flinke til det, i stedet handler det om at vi må fortsette å innovere og hvis den eneste måten å få startet disse prosjektene på er at vi utvikler og selger maskinvaren direkte vil vi gjøre det. Vi ønsker heller at maskinvarefolkene som er flinke til å produsere og distribuere maskinvare skal gjøre den jobben, men vi synes det er viktig nok til at vi vil gjøre det hvis vi må.
Newell har også vært svært kritisk til Apple og lukkede systemer:
– På plattformsiden er det skremmende at verden ser ut til å bevege seg bort fra åpne plattformer, sa han på WTIA TechNW-konferansen i Seattle i fjor høst.
Plattformholdere som tidligere brukte rollen sin til å hjelpe utviklere å lage programvare for plattformene deres ser seg nå, ifølge Newell, «mer som leieinnkrevere som driver partnernes profittmarginer mot null.»
– De lager en glinsende, skinnende ting som tiltrekker seg brukerne, og så kontrollerer de hvordan folk får tilgang på denne tingen. Jeg regner Apple som en veldig lukket plattform. La oss si du eier en bokforretning som har en profittmargin på fem til syv prosent på produktene du selger. Du kan ikke eksistere i en Apple-verden, for de vil ha tretti prosent og bryr seg ikke om du kun har syv prosent til rådighet, sa Newell.
Dette er interessant, ettersom et viktig poeng med ryktene om Steamboksen er at den skal være åpen. En ting er sikkert: Vi har to menn på GDC, så hvis Valve faktisk annonserer noe på messen vil vi få det med oss.