Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Denne gangen har vi ti skarpe spill for en hver smak.

1: Side 1
2: Side 2

Kulda har kommet for fullt, og jeg sitter foran ovnen og holder varmen så mye som mulig. Heldigvis har det kommet en uhorvelig mengde gode spill til iOS denne måneden, så jeg har da hatt noe å holde på med mens jeg tiner armene og beina etter en strabasiøs glitur ute på isen.

Denne måneden har vi blitt servert flere godbiter. Jeg har forsøkt å plukke ut noe for en hver, og endt opp med ti sterke spill i kjente og ukjente sjangre. I tillegg har vi fått en glimrende portering av et knallsterkt Nintendo DS-spill som enhver iOS-bruker burde gi et forsøk.

Puzzlejuice.

Puzzlejuice

Sjanger: Puzzle Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: ColaboratoryKan kjøpes her

Det har gått sport i å fusjonere spillkonsepter i det siste. Puzzlejuice hiver seg på bølgen med et konsept som springer ut av en blendermiks mellom Tetris og Spelltower. Merkelig nok fungerer dette amalgamspillet helt fantastisk – ja, så lenge du har et godt grep om det engelske språket da.

Fra toppen av skjermen faller kjente og kjære blokkformer som må smettes inn på de riktige stedene for å forme blokkeklumper. Men i motsetning til sin klassiske russiske inspirasjonskilde forsvinner ikke blokkene dersom du fyller en rad. I stedet må du bygge sammenhengende klumper av farger som ved berøring omformes til bokstaver. Dra fingeren over bokstavene og form så lange ord som mulig, så forsvinner bokstavene.

Puzzlejuice-trailer.

Med andre ord må du løse to oppgaver på en gang: dirigering av fargede blokker og staving av ord. Det kan bli hektisk å sjonglere de to områdene til tider, men etter hvert opparbeider man seg stave- og pusleferdigheter og ser ordmønstre lett i bokstavhaugene.

For å henge med i svingene kreves det at du har pugget engelskglosene slik at ordene formelig fosser ut av hjernebarken. I så henseende er det litt synd at det ikke finnes en norsk utgave av Puzzlejuice, for i denne Wordfeud-tiden er nok ikke tørsten etter mer ordpusling slukket helt enda.

Triple Town.

Triple Town

Sjanger: Puzzle Pris: Gratis (28 kr for uendelig med runder) Type: Universell og Android Utvikler: Spry Fox, LLCKan lastes ned her

Les også
Nintendo dømt i 3D-rettsak

Du har helt sikkert gjort det før: tre like objekter skal plasseres ut på brettet for å forme triader. I dette tilfellet er det slike arkitektoniske utforminger som busker, trær, hus og kirker som utgjør trekløverne. En snerten vri på systemet gjør at triadene ikke forsvinner fra brettet, men omformes til et nytt objekt. Tre busker blir til et tre, tre trær blir til et hus, tre hus blir til en by, et cetera.

Med på lasset kommer det merkverdig nok fyldige bjørner. Disse kan bevege seg rundt brettet, men sperrer du inne tre av slaget sammen omformes også de til et byggverk. Du har ingen tidsbegrensing, så utfordringen ligger i møysommelig plassering og bygging. Det er overraskende gøy å jage etter poengmålene, og å se byen utvikle seg sakte men sikkert.

Jeg må innrømme at jeg på et tidspunkt ble litt ambivalent ovenfor Triple Town. Det tidligere Facebook-spillet er utvilsomt et av de mer fengslende match-tre-spillene på App Store. Samtidig føles den skjulte inntektsmodellen som en kjepp i hjulene for det som ellers ter seg som et velsmurt maskineri.

Den maskerte inntektskilden er likevel ikke nok til å ødelegge moroa, og etter å ha reflektert litt over kjernetiden jeg allerede hadde lagt inn i spillet, fortonet den ene mikrotransaksjonen seg som en fillesak. Jeg har alltid verdsatt kvalitet, og Triple Town er helt klart verdt å betale for.

Hero Academy.

Hero Academy

Sjanger: Strategi Pris: Gratis Type: iPhone Utvikler: Robot EntertainmentKan lastes ned her

Er det en ting mobilspillene briljerer på er det asynkron spilling mellom flere spillere. Det å plukke opp telefonen i en kjedelig stund for å plotte inn et Wordfeud-ord har nok preget manges hverdag det siste året. Robot Entertainment vil også ha en del av den asynkrone kaken, og prøver med Hero Academy å treffe et publikum som tørster etter turbasert lommestrategi.

Kampene foregår på et rutenett der målet er å ødelegge motstanderens krystall. Hver spiller har fem rundepoeng som fordeles på å plassere ut kampenheter, føre et angrep mot fienden, eller aktivere gjenstander og trylleformler som ligger på vent. Brettet byr også på strategiske punkter som gir fordeler, og mye av dybden i spillet handler om å benytte seg korrekt av disse.

Hero Academy-trailer.

I begynnelsen fortoner det hele seg ganske forvirrende, men etter hvert som du spiller kamper begynner du å fatte systemets mer intrikate deler. Du begynner å se mønstre, ane en smule av hva motstanderen legger opp til. Følelsen av å mestre systemet stiger for hver spilte kamp, mens nye strategier åpenbarer seg. Før du vet ordet av det vinner du tevling etter tevling, mot både venner og ukjente.

Selvfølgelig føles spillet best når man er i en innbitt kamp mot erkerivalen kontra en tilfeldig gomp på andre siden av Atlanteren, så det å engasjere venner anbefales. Ønsker du å bli kvitt de innpåslitne reklamebannerne er det noe som følger med på kjøpet om du investerer i spillets mørkalv-fraksjon. Uansett om du velger å betale eller ikke vil du finne mye underholdning i dette gratisspillet.

Ghost Trick: Phantom Detective.

Ghost Trick: Phantom Detective

Sjanger: Eventyr Pris: Første tre kapittel er gratis (70 kr for hele spillet) Type: Universell Utvikler: CapcomKan lastes ned her

Da Ghost Trick: Phantom Detective fikk sin europeiske utgivelse på Nintendo DS i begynnelsen av 2011 hyllet vår anmelder spillet og kalte det «et must for alle som liker tankenøtter». I denne nye mobilutgivelsen er opplevelsen stort sett den samme, uten at det er noe problem.

Du begynner spillet idet du dør. Rollefiguren du følger, Sissel, har akkurat blitt skutt uten at du aner hvorfor. I etterlivet merker Sissel at han (ja, han) at han har beholdt sine kognitive evner, og at han kan påvirke verden gjennom å flytte ånden sin fra objekt til objekt. Han kan også reise bakover i tid og endre allerede utspilte hendelser, som oftest i et forsøk på å redde personer som dør etter en rekke uheldige hendelser. Det er disse narrative tidsreiseendringene som utgjør spillets gåteløsning, og det er alltid spennende å se hvordan en liten forandring av omgivelsene, for eksempel plasseringen av en liten ball, kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Slik alle bevisste spøkelser, ønsker Sissel å finne ut hvorfor han måtte dø og hvem som står bak ugjerningen. På ferden møter han et vidunderlig animert og godt skrevet figurgalleri som består av absurde karikaturer og fascinerende personligheter.

Porteringen fra Nintendo DS til iPhone og iPad virker å være problemfri. Høyere oppløsning er en hyggelig bonus, og spillet mister ingenting av å forholde seg til én skjerm i stedet for to. Prøvde du ikke Ghost Trick: Phantom Detective da det først kom ut i fjor har du nå fått en ny sjanse. Grip den.

Off the Leash.

Off the Leash

Sjanger: «Endless runner» Pris: Gratis Type: Universell Utvikler: Big Pixel StudiosKan lastes ned her

Det er noe iboende dystert over det lettbeinte løpespillet Off the Leash. Bak de behagelige tykkstrekede ligne claire-tegningene, skjuler det seg et spill hvor alle hunder bannlyses og jages ned av politiet. Dette er en verden der hunden aldri vinner, og der den evige løpingen en gang må ta slutt.

Beholdningen av iOS-spill i «endless runner»-sjangren stiger for hver måned som går. Off the Leash gjør ikke mye nytt med formelen, men evner å underholde med en god balansegang mellom belønning og utfordring. Du leder en hund på rømmen gjennom stadig vanskeligere hindre, mens du påmønstrer alle andre logrende firbeinte du snubler over.

Off the Leash-trailer.

Penger og matrester ligger strødd langs veien, klare til å sankes inn. I tillegg finnes det ”power ups” av ymse slag – den morsomste dobler hundeskaren din. Utfordringen ligger i å opprettholde hundeflokken og det stigende poengsirkelen, noe som blir vanskeligere desto lengre man har kommet.

Off the Leash er et lettbeint mobilspill som er både sjarmerende og underholdende. Dette er likevel et stykke unna Jetpack Joyride eller Temple Run, og det føles ut som om sjangeren nærmer seg et midlertidig metningspunkt. Spillet gjør ikke noe galt, men tør heller ikke gjøre noe betydningsfullt annerledes.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden