Hva er det som gjør at vi liker å leke at vi er store historiske ledere? Er det å se alle våre undersåtter følge våre minste vink? Er det å se grensene på vårt rike ekspandere? Er det fordi vi tror vi kunne vært mye bedre enn historiens viktigste hærførere eller statsbyggere? Eller det fordi det rett og slett er morsomt å forsøke å løse komplekse problemer på en kreativ måte, og å gjennomføre intrikate strategier som vi håper vil gi endelig seier?
Grand Ages Rome forsøker i hvert fall å gi oss en smak på hvordan det kunne ha vært å være overhode for en romersk adelsfamilie, og at det kan være gøy å bygge detaljerte romerske byer for å løse visse oppgaver. Det store spørsmålet er om det er gøy nok?
Solid fundament
Den bulgarske utvikleren Haemimont Games har lang fartstid med å lage strategispill, og har laget hva som kan kalles to tidligere versjoner av Grand Ages Rome, begge omhandlende bybygging i det gamle Romerriket. De to forrige spillene, Glory of the Roman Empire og Imperium Romanum, hadde klare feil og mangler som gjorde deres mottagelse blandet.
Grand Ages Rome er en klar forbedring fra utviklerens tidligere spill om temaet. Grunnprinsippet i spillet dreier seg om å bygge en best mulig romersk by, på kortest mulig tid og med best mulig håndtering av knappe ressurser. Grand Ages Rome lykkes i bringe dette prinsippet til liv på en solid og ganske underholdene måte.
Spillets strategiske elementer handler om å være en dyktig byplanlegger. Hver eneste bygning har en radius, den påvirker de andre bygningene innenfor sin radius og de andre bygningene påvirker den tilbake. På denne måten er det viktig at du gjør gode plasseringer av viktige bygninger til en vane, og unngår å gjøre kostbare tabber.
Hvis du utfører utplasseringen av bygninger på en god måte og forvalter dine ressurser smart, går det meste av seg selv i Grand Ages Rome. Byens beboere finner seg automatisk passende jobber, pengene og råvarene tikker inn av seg selv og de teknologiske nyvinningene strømmer på så lenge du har lagt dem i forskningskøen.
Brukergrensesnittet er godt, da det lar deg bringe opp alle bygninger ved hjelp av menyer via høyreklikk. Du kan også enkelt overvåke om alle dine innbyggere har mat, rent vann, hvor mange som jobber, hvor det finnes kriminalitet og flere andre elementer som påvirker byen din. Det er hele tiden ganske lett å finne ut hva du trenger å gjøre, selv om spillsystemet er relativt komplekst.
Romersk historie og intriger
I Grand Ages Rome kan du enten spille en ganske omfattende kampanje, velge mellom en lang rekke enkeltbrett eller spille på nettet mot andre spillere ved å utfordre dem til dueller. Kampanjen lar deg styre et romersk adelshus og den gir deg hele tiden mange valg mellom hvilke oppdrag du til en hver tid ønsker å gjennomføre.
Hvert oppdrag har hovedmål du må utføre for å vinne, men også som oftest andre sidemål som kan gi deg hendige bonuser og fordeler. Du blir nemlig belønnet med penger og noe spillet kaller talenter hver gang du gjennomfører et av kampanjens mange brett. Pengene kan du bruke på å kjøpe deg eiendommer som gir deg økte ressurser under neste utfordring, og talentene gir deg personlige egenskaper som gir hjelpsomme bonuser.
Kampanjen finner sted rundt hundre år før år null, og i denne viktige delen av Romerrikets utvikling får du være med på utformingen og intrigene. Hvert brett har ulike oppdrag. Kanskje ditt mål er å samle inn masse tømmer, kanskje det er å bygge handelsruter eller kanskje det er å knuse noen opprørske barbarer?
Selv om selve bybyggingen er solid og ganske interessant, er noe annet tilfellet når det kommer til å føre krig. Du kan trene alle tropper slik at de øker i erfaring og styrke, og du kan la dem bruke noen spesialevner i kamp. Bortsett fra dette er det ikke spesielt mye spennende kamp har å by på.
I din by kan du bygge de vanlige typene styrker, slik som infanteri, kavaleri, bueskyttere samt flere andre. De krever alle forskjellige typer ressurser og det meste av strategien bak krig er hvordan du skal utvikle byen din slik at du kan ha mest mulig styrker tilgjengelig.
Ren kamp går stort sett ut på å samle alle dine tropper i en hær, for så å sende dem ut til å angripe dine fiender. Hvis du har trent alle dine styrker maksimalt og har benyttet deg av deres ene spesialevne, er alt du kan gjøre i kamp å se hvordan den utspiller seg på brettet.
Hvor er schwungen?
Selv om Grand Ages Rome er et sanntidsstrategispill kan du hele tiden pause spillet og gi ordre til tropper eller bygge nye hus mens tiden står stille. Slik blir tempoet ganske behagelig og du kan bruke all den tid du trenger på å utforme din strategi. Ettersom du spiller blir det raskt klart at din strategi svært ofte blir den samme.
Målene for å vinne hvert brett varierer en god del, men dine byer blir ofte veldig like hverandre. Det hele handler om å passe på de samme tingene igjen og igjen. Kamp har heller ikke spesielt mye spenning å by på, og det blir aldri en så stor del av spillet som selve bybyggingen.
Utviklingen av din egen adelsfamilie, med eiendommer og nye egenskaper mellom hvert oppdrag skaper noe dybde, men er ikke interessant nok til å skape det helt store suget etter å spille brett etter brett.
Grand Ages Rome har fin grafikk. Byene du bygger er vakre og detaljene i dem er mange. Landskapet er nydelig, men ikke spesielt variert. Du får også høre en god del ganske fin musikk underveis, men ikke noe jeg la spesielt merke til.
Det er mange velkjente elementer som går igjen fra Ceasar- og SimCity-serien. Grand Ages Rome er kort og godt et tradisjonelt bybyggingsspill, med god grafikk og et solid system, men nesten fullstendig uten overraskende eller nyskapende elementer.
Konklusjon
Hvis du liker å pludre i vei og bygge fine romerske byer etter eget tempo, kan sanntidsstrategispillet Grand Ages Rome være en grei måte å tilbringe tiden på. Det er ingenting som er fundamentalt galt med spillet, men heller ingenting som er spesielt originalt eller genialt.
Spillet er vakkert å se på og kan gi fine innblikk i historien om oppbyggingen av Romerriket. Du kan ikke vente deg et særlig fartsfylt krigssystem, men spillet kan tilby mange timer med underholdning hvis du liker sjangeren og ikke har noe imot at det spektakulære uteblir. Grand Ages Rome er solid og stabilt, men klarte ikke å vinne min fulle begeistring.
- PC:6/10